Honlap készítés - reszponzív weboldal

honlap.png

Mobil forgalom

Nagyon sok webáruház van, ahol a mobil forgalom vagy a mobilról történő vásárlások száma már jóval magasabb, mint az asztali számítógépről és laptopról érkező. A mobiltelefon mindenkinél ott van, ezért ha látsz egy terméket, hirdetést, vagy csak eszedbe jut valami, akkor pillanatok alatt utána tudsz nézni a telefonodon és akár meg is tudod venni azt, amire szükséged van. Az okostelefonokat használók esetében a legtöbb előfizetés alapból tartalmaz internetes előfizetést is, ezért sokszor az a legtermészetesebb, hogy mobilunkon keresztül megnézzük vagy megvesszük azt ami kell, vagy ami éppen megtetszett.

reszponziv-honlap.jpeg

A reszponzív weboldal az egyre nagyobb mobilos forgalom miatt is nagyon fontossá vált. A mobilos felhasználók ráadásul egyre érzékenyebbek a nem reszponzív weboldalakkal szemben! Ha nem megfelelő a weboldal, pillanatok alatt bezárják és keresnek egy mobilon is jobban működő és szebben megjelenő weboldalt, amely átláthatóbb, könnyebb rajta böngészni, vagy több hasznos funkciót tud. Egy elavult, régi weboldal, aminek nincs mobilnézete és nem is néz ki jól, valamint tudásában vagy funkció kínálatában is lényegesen gyengébb, mint egy új reszponzív weboldal, az nem túl bizalomkeltő, bármit is kínál. Honlap készítésnél ezért csak olyan webfejlesztővel érdemes együttműködni, aki jelentős referencia munkával rendelkezik mobilra optimalizált weboldalak és webáruházak tekintetében.

Internetes vásárlás

Az internetes vásárlás itthon is több milliárd forint bevételt generál a webáruházaknak és weboldalaknak. Egy intenzívebb időszakban, amikor nagyobb ünnepek vannak és többet vásárolnak, -mint például karácsonykor - teljesen kiürülnek a raktárkészletek. Ilyenkor a kereskedők brutális online forgalmakat generálnak! Ezeknek az időszakoknak azok a cégek az igazi nyertesei, akik olyan profi weboldallal vagy webáruházzal rendelkeznek, amelyek mobilon is tökéletesen működnek és nem lassulnak be vagy omlanak össze nagyobb forgalom esetén sem.

Ha nem szeretnéd az online vásárlóid jelentős részét elveszíteni, akkor minőségi mobilos megjelenésű weboldalra vagy webáruházra lesz szükséged. Honlap készítés előtt meg kell tervezni alaposan azt is, hogy mobilon miként fog kinézni a honlap és ügyelni kell arra is, hogy egyszerű legyen a navigáció, illetve gyors és rövid legyen az online vásárlási folyamat.

honlap-keszites.png

A sikeres webáruház és weboldal egyik legfontosabb alapja, hogy akár már a főoldalon keresztül is azonnal lehessen terméket vagy szolgáltatást megrendelni, a lehető legrövidebb úton. A főoldalon feltüntetett akciók, kedvezmények és egyedi ajánlatok megfelelően tálalva, illetve az előzetes regisztráció nélküli gyors vásárlás lehetősége sokkal jobb eredményeket tud hozni. Honlap készítés előtt ezekre oda kell figyelni.

Professzionális reszponzív megjelenés

A mobilra optimalizált weboldalnak legtöbbször csak a főoldala van viszonylag normálisan mobilra optimalizálva, ami alapvetően kevés. Sok honlapkészítő ugyanis az aloldalakat nem tervezi meg külön, hanem csak a rendszer által felkínált aloldal típusokat alkalmazza, - mondván úgy is reszponzív az alap - ahová majd bekerül a tartalom valahogy. Sok honlap esetében ezért mobilon nem néznek ki jól az aloldalak és nem is működnek megfelelően. Az olcsó webfejlesztés egyik hátulütője a felületesen megtervezett és összedobott weboldal, amiről csak kevesen szoktak beszélni. A legtöbb webfejlesztő cég nem is alkalmaz külön sitebuildert, pedig az ő munkájuk az alapja annak, hogy megfelelően fel legyen építve egy honlap, vagy bármilyen más webfejlesztés.

Még mindig sok weboldalnál előfordul, hogy a leggyakrabban használt mobilnézetekre sincs megfelelően optimalizálva a honlap és még az is gyakori teljesen új weboldalaknál is, hogy nem egyformán jelenik meg a honlap tartalma minden böngészőben. Találkoztunk gyakran olyan weboldallal is, ami csak Google Chrome vagy Firefox böngészőben működik megfelelően. Ezt a hanyagságot egy profi cég nem engedheti meg magának, ezért csak olyan honlap készítő céggel érdemes együtt dolgozni, akinek minőségi megjelenésű és hibamentes weboldal referenciákkal rendelkezik.

Egy professzionális reszponzív megjelenéssel elkészített honlap esetében ilyenek nem fordulhatnak elő. Ezek a hibák ugyanis jelentős presztízs és forgalom veszteséggel járhatnak egy webáruház vagy weboldal esetében is, ezért honlap készítés előtt erre is figyelj oda.

egyedi-honlap.jpg

Reszponzív honlap készítés egyedi tervezéssel vagy sablonos template megoldással?

Mindkét verziónak megvan a maga előnye! A sablon vagy template alapján elkészült egyszerű honlapok sokkal gyorsabban elkészülnek és olcsóbbak is. Egy ilyen típusú egyszerű Wordpress vagy Joomla alapra épült weboldal néhány grafikai elem cseréjével viszonylag egyedi megjelenésűvé varázsolható. Éppen ezért, aki nem szeretne sokat költeni a webfejlesztésre, viszont nem is tervezi, hogy vállalkozása jelentős árbevételt generáljon interneten keresztül, annak ez a legjobb megoldás. Ez esetben azonban ne várj kiemelkedő eredményt weboldaladtól vagy webáruházadtól!

Aki viszont szeretne márkát építeni, jobb piaci pozícióra szert tenni és jelentős online árbevételt elérni, annak mindenképpen minőségi egyedi megoldásra lesz szüksége. Soha ne azt nézd, hogy mennyibe kerül a weboldal, hanem azt, hogy mennyit fog hozni. Az a weboldal vagy webáruház ugyanis amelyik nem térül meg az kerül a legtöbbe!

Az egy egyedi tervezésű honlap nem arról szól elsősorban, hogy grafikailag és programozás szempontjából is minden más weboldaltól eltér, hanem arról, hogy teljesen egyedi célokra és igényekre, valamint részletesen kidolgozott marketing stratégiára épül! Persze természetesen fontos az is, hogy milyen alapra épül. Honlap készítés előtt járj utána annak is, hogy milyen CMS rendszert alkalmaz a webfejlesztő. A Wordpress vagy Joomla alapoknál mindenképpen válassz biztonságosabb CMS alapot honlapodnak.

Mitől lesz még eredményes weboldalad?

Honlap készítés esetén még számtalan tényezőt kell figyelembe venni. Legyen felhasználóbarát honlap, könnyen kezelhető, legyen egyszerű a tartalomfeltöltés és tartalomfrissítés, legyen a weboldalon egyszerű a kapcsolatfelvétel és rövidek a vásárlási folyamatok, legyen a reszponzív nézetekre optimalizált a tartalom, legyen keresőbarát az oldal és még sok egyéb nélkülözhetetlen tulajdonságra van szükség az eredményességhez, melyekről bővebben a következő cikkünkben olvashatsz majd.